Trimmen

Model Odylle voor .. en na het plukken
model Odylle vóór … en ná de trimbeurt

Elke Cairn Terrier heeft regelmatig een kam- en borstelbeurt nodig. Minstens 1 keer per week moet hij op tafel om zijn vacht te laten verzorgen. Ook de binnenkant van zijn oren moeten worden nagekeken. De nagels moeten worden gecontroleerd en zo nodig bijgeknipt. Wen je Cairn daar al vroeg aan. Bij het kammen/borstelen verwijder je vuil en andere zaken zoals doornen, takjes enzovoort uit de vacht. Kijk ook tussen de voetkussentjes.

vooren na
voor … en na

Op de leeftijd van 14 weken is je pup aan een plukbeurt toe (het verwijderen van het zogenaamde puppyfluff) en daarna ongeveer elke 4 maanden. Het plukken dient met de hand te worden gedaan. Dit doet geen pijn zolang de vacht plukrijp is. Een goed trimadres vind je via je fokker of via de NCTC (www.nctc.nl).
De NCTC verzorgt ook een aantal trimdagen per jaar. Daar kun je, als lid van de club, zelf het trimmen leren. Je kunt ook bij ons een Trim Workshop volgen: zie Workshops.

Een huishond kan kort geplukt worden of gestript. Dat hangt af van de vacht van je hond en de vakkennis van je trimster. Een Cairn Terrier die naar de tentoonstelling gaat moet zeer regelmatig gestript worden. Iedere keer wordt een klein laagje bovenvacht met de vingers uitgeplukt en wordt de vacht in showmodel getrimd. Dit vereist inzet en vakkennis en mag gerust een specialisme worden genoemd.

Volle dubbele vacht, doorkammen en de hele bovenvacht wegplukken Hele bovenvacht geplukt, onderwol en een leuke snoet blijven over
Volle dubbele vacht, doorkammen en de hele bovenvacht wegplukken Hele bovenvacht geplukt, onderwol en een leuke snoet blijven over

Als een Cairn Terrier niet regelmatig gestript/geplukt wordt moet de hele vacht worden getrimd en blijft enkel de ondervacht staan. Dit geeft een minder mooi resultaat.
Mooier is het om een Cairn Terrier regelmatig te strippen, dus zeker eens in de 4 maanden. De hond heeft dan altijd een mooie vacht.

                                                                                                                                     

Met behulp van de trim DVD kun je je Cairn zelf leren trimmen en bijhouden.

deze DVD is te bestellen via mieke55jansen@gmail.com


Trimkoorts

Om trimkoorts te voorkomen kun je letten op:

  • Laat je Cairn strippen in plaats van geheel kort plukken. Dit is minder belastend voor de huid.
  • Laat de Cairn niet wassen na het plukken
  • Zorg dat je Cairn schoon naar de trimster gaat. Was, indien nodig, de hond enkele weken voor de trimbeurt, niet vlak er voor. Het haar is dan te zacht en moeilijk uit te plukken.
  • Breng je Cairn droog (regen!) en klittenvrij naar de trimster.
  • Behandel je Cairn niet vlak voor of vlak na een trimbeurt tegen vlooien ed.
  • Zorg dat je Cairn absoluut vlo-vrij is. Het hele jaar door.

Bij de trimbeurt van een Cairn wordt het harde en trim-rijpe haar met de vingers uitgeplukt.

Om te voorkomen dat de huid beschadigt is het nodig dat dit plukken op de juiste wijze wordt gedaan met een goede pluktechniek. Trek je teveel haren uit in één keer, is de vacht nog niet rijp óf wordt het haar in de verkeerde richting (tegengesteld aan de groeirichting) uitgetrokken dan kan de huid geïrriteerd raken. De huid is dan rood en voelt warm aan. Deze irritatie moet vanzelf verdwijnen en dat kan soms enkele dagen duren. Bij een lichte irritatie doet Zwitsal babypoeder wonderen! Poeder de rode huid helemaal in, ook de onderkant van de hond. Liefst buiten inpoederen tenzij je van een witte woonkamer houdt. De Cairn zal zich immers flink uitschudden!

Een enkele Cairn heeft duidelijk meer problemen. De piepkleine wondjes die in de huid zijn ontstaan kunnen geïnfecteerd raken door krabben, bijten en schuren. Over het hele lichaam ontstaan dan oppervlakkige ontstekingen die de hond veel last bezorgen. Soms gaat dit ook gepaard met een verhoging van de lichaamstemperatuur en voelt de hond zich knap beroerd. Dit verschijnsel heet Trimkoorts.
Trimkoorts is een zaak voor de dierenarts. Meestal krijgt de Cairn antibiotica en/of corticosteroïden om de infectie, en de reacties hierop, te bestrijden.


winnaars